مشاوره قبل از بارداری شامل چه اقداماتی است و چه اهمیتی دارد؟ هدف از مشاوره پیش از بارداری چیست؟ آیا میتوان با دریافت مشاوره قبل از اقدام به بارداری، از خطرات احتمالی زایمان و یا سقط جنین، جلوگیری کرد؟
مشاوره قبل از بارداری که شاید بتوان آن را اولین قدم برای بارداری دانست، به شما کمک میکند تا با آمادگی هرچه بیشتر، شرایط مناسب برای باردار شدن خود را فراهم کرده و با آگاهی کامل نسبت به ناهنجاریهای ژنتیکی و خطرات احتمالی، مراقبتها و اقدامات لازم را انجام دهید.
اهمیت مشاوره قبل از بارداری
مشاوره قبل از بارداریی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و این امکان را به خانوادهها میدهد تا شانس بارداری سالم را در خود افزایش داده و به حفظ سلامت بانوان نیز، کمک میکند. در واقع لازم است پیش از اقدام به بارداری، حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و با انجام مشاورات و معاینات لازم، از مواردی نظیر سقط جنین و خطرات احتمالی حین بارداری و زایمان که ممکن است سلامت مادر، جنین و یا هر دو را به خطر بیاندازد، جلوگیری کرده و مراقبتهای لازم را انجام دهید.
در مشاوره قبل از ازدواج، پزشک زنان با دریافت اطلاعات کاملی از سوابق پزشکی بیمار و همچنین، مسائل ژنتیکی و بیماریهای ارثی موجود در خانوادههای زوجین، به آنها کمک میکند تا بارداری سالم و بی خطری داشته باشند؛ و همین طور، اقدامات لازم برای جلوگیری از انتقال بیماریهای ژنتیکی و ارثی را انجام داده و یا تصمیم مناسبی در رابطه با این گونه بیماریها، اتخاذ کنند.
مشاوره پیش از بارداری همچنین، اطلاعات کاملی در رابطه با زایمان سزارین و همین طور، زایمان طبیعی در اختیارتان قرار میدهد تا ضمن مشورت با پزشک، نوع زایمان خود را نیز مشخص کنید.
زمان مشاوره پیش از بارداری
زمان مناسب برای مشاوره پیش از بارداری به گفته پزشکان، حداقل 3 ماه قبل از اقدام به بارداری بوده و بهتر است در این بازه زمانی حتما به بهترین متخصص زنان در رشت مراجعه کنید. انجام مشاوره پزشکی پیش از بارداری و حاملگی در زمان مناسب، کمک میکند تا بیماریها، سوابق پزشکی و مشکلات قبلی فرد به طور کامل توسط پزشک بررسی شده و اقدامات درمانی لازم، صورت بگیرد.
بررسی ها و آزمایشات قبل از بارداری
پس از دریافت شرح حال کامل بیمار از سوی پزشک و انجام معاینات لازم، آزمایشهایی از سوی پزشک میشود که عمدتا شامل موارد زیر است:
- آزمایشات عفونی و بررسی بیماریهایی مانند ایدز، هپاتیت و …
- آزمایشات خون برای بررسی تیروئید، قند خون، اوره، بررسی میزان هموگلوبین و کم خونی و …
- انجام سونوگرافی رحم و تخمدان برای بررسی کیست تخمدان، تخمدان پلی کیستیک، پولیپ رحم، فیبروم رحمی و همچنین، بررسی فولیکولها و ذخیره تخمدان برای تخمین وضعیت باروری
- انجام معاینه واژینال و تستهایی نظیر تست پاپ اسمیر برای تشخیص هرگونه عفونت واژن، زخم دهانه رحم و …
- بررسی اختلالات قاعدگی که غالبا شامل خونریزیهای غیر طبیعی و آمنوره بوده و قبل از بارداری و حاملگی، باید حتما نسبت به درمان آن اقدام کنید.
- بررسی BMI بدن پیش از بارداری و انجام اقدامات لازم برای کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن. تلاش برای کاهش وزن همچنین، از مواردی نظیر دیابت بارداری، پیامدهای جنینی، شرایط پاتولوژیک اسکلتی و عضلانی جنین و … جلوگیری میکند.
مشاوره آزمایش های ژنتیکی پیش از بارداری
مشاوره پیش از بارداری با انجام تستهای ژنتیکی تعیین شده از سوی پزشک، ناهنجاریهای ژنتیکی احتمالی در فرزند آینده شما را قبل از باردار شدن پیش بینی خواهد کرد.
آزمایشات تشخیصی ژنتیکی قبل از بارداری که به آنها تست های قبل از لقاح نیز، گفته میشود، غالبا در مواردی مانند بالا بودن سن زن برای بارداری، مصرف داروهای خاص توسط زن، سابقه ابتلا به ناهنجاریها و یا سرطانهای ارثی و …، از سوی پزشک توصیه میشود. انجام این گونه آزمایشات، به شما و همسرتان کمک میکند تا بدانید آیا در آینده، بیماری ژنتیکی خاصی را به فرزند خود منتقل خواهید کرد یا خیر. آزمایشات تشخیصی همچنین به تعیین دوره بیماری و گزینههای درمانی کمک کرده و مراقبتها و نکاتی را باید در این خصوص انجام دهید را در اختیار شما قرار میدهد.